niedziela, 21 sierpnia 2011

Chronimy środowisko jedząc mniej mięsa


Większość z nas dobrze się orientuje, jak powinna wyglądać zdrowa dieta. Najlepiej, żeby zawierała mnóstwo warzyw, nieco produktów zbożowych, ziemniaków i ryżu, i tylko trochę mięsa. Tymczasem większość ludzi Zachodu zjada nadmierne ilości mięsiwa. Ich dieta szkodzi nie tylko im samym, ale i środowisku – ostrzega prof. Matthias Zessner z Technische Universitat Wien.
Zessner i jego współpracownicy próbowali ustalić, co dla środowiska oznaczałoby masowe przestawienie się ludzi na zdrowszą dietę, w której dominują warzywa i owoce. Twierdzą, że taka zmiana pomogłaby chronić zasoby naturalne i lepiej wykorzystać ziemie uprawne, i to na wiele większą skalę, niż gdyby powszechnie sięgać po żywność organiczną – produkowaną niemal całkowicie bez pestycydów i nawozów sztucznych.
Czytaj więcej: Dbasz o środowisko? Zapomnij o schabowym  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz